Skip to content
Dit is mijn portfolio.

Behoeftes

Stel, u bent te gast in CWZ. Dan mag er best wat rekening gehouden worden met uw wensen en behoeftes. Sterker nog, uw behoeftes zijn allesoverstijgend. Als u naar de wc moet, dan gaat u naar de wc. En wel de dichtstbijzijnde. Dat kan thuis immers ook. Tenzij u zelf de boel aan het schoonmaken bent.

Als schoonmaker in een openbare ruimte sta je aan de andere kant van deze situatie. Jij bent degene die de weg blokkeert tussen de behoefte van de gast en het gehoor geven aan die behoefte. Jij bent degene die gasten verzoekt om hun volle blaas of darmen mee te slepen naar dat veel te verre andere toiletblok vijfentwintig meter verderop. De oplossing: doen alsof er geen schoonmaker is, en als het niet lukt om ongemerkt er langs te slippen je van de domme houden. Natuurlijke behoeftes doen duidelijk de oermens in ons ontwaken.

Vindingrijkheid is noodzakelijk voor een schoonmaker die overdag een toiletronde moet lopen. Ik heb in mijn tijd diverse maatregelen tegen ‘indringers’ uitgeprobeerd. De schoonmaakkar voor de deur zetten. Werkt niet, wordt zo aan de kant gezet. De kar achter de deur zetten en de deur dichtdoen. Niet waterdicht. Van buiten is niet te zien dat er iemand aan het werk is, en als bij het openen van de deur deze luidruchtig tegen de schoonmaakkar aan beukt gaat dit doorgaans gepaard met gepikeerde blikken en in het slechtste geval met iemand die gewoon doorduwt en toch naar binnen komt. Een bord ophangen met de tekst ‘wegens schoonmaak afgesloten’ of iets dergelijks. Werkt ook niet zo goed. Men kan proberen er overheen te stappen of onderdoor te glippen. In het beste geval steekt men assertief het hoofd naar binnen om zijn of haar zaak te bepleiten. ‘Ik moet toch echt heel nodig, dat kan toch wel even?’

Helaas kunnen de deuren van de toiletblokken niet op slot, bij mijn weten. Dat zou nog eens een oplossing zijn. Maar dan wel in combinatie met een briefje of bordje op de deur, als een soort sociaal experiment. De deur zit dicht, de waarschuwing is er; kijken hoeveel mensen er tóch proberen dit te negeren. Maar bij gebrek aan betere oplossingen raad ik mijn oud-collega’s aan om een paar planken, spijkers en een hamer mee te nemen en de boel gewoon helemaal dicht te timmeren. Dat zal ze leren! Totdat Jack Nicholson langskomt met een bijl zoals in de film The Shining. Here’s Johnny… got to pee!