Skip to content
Dit is mijn portfolio.

Huishouden

Ik weet niet of dat alleen voor mij geldt, maar ik ben tot de conclusie gekomen dat een schoonmaakbaan desastreus is voor je eigen huishouden. Hoe schoner je de vloer op het werk krijgt, des te vuiler is hij thuis. Want het is heel simpel: als jij van beroep masseur bent, wil je niet thuis nog iemand ‘gratis’ moeten masseren.

Mijn vrouw had tot voor kort ook een schoonmaakbaan, maar dan op de universiteit. Ze had collega’s die naast die baan bij mensen thuis poetsten. Dat lijkt me helemaal de doodsteek. Eerst poets je een afdeling in het ziekenhuis, dan een huis van een ander, en dan moet je eigen huis nog doen? Alsjeblieft zeg. Daarom had één van haar collega’s een andere collega in dienst om haar eigen huis te poetsen. Logisch, toch? Bijna net zo logisch als hard gaan werken en dan al je zuurverdiende geld naar de peperdure kinderopvang brengen.

Er is nog een ander argument: op het werk heb je van die fijne materialen. Zo’n kar waar alles op en aan zit. Voldoende doekjes. Of een tapijtreiniger. Extreem zure ontkalkmiddelen. Thuis heb je een emmer onder de gootsteen die je eerst leeg moet halen omdat je al je schoonmaakspullen erin gepropt hebt. Dan kun je zelf je doekje gaan uitwringen. En dan trek je van die niet-wegwerpbare afwashandschoenen aan die je nooit meer aankrijgt als je ze tussendoor uitdoet omdat het zweet je langs de armen loopt. Waarschijnlijk gebruik je warm water dat net te heet is om je hand in te steken. Uiteraard staat het schapje onder de spiegel op de badkamer helemaal vol met spullen die aan de kant moeten. Dan moet je de vloer dweilen, die vast niet egaal is en waarvoor je niet zo’n bak vol kekke, al bevochtigde vlakmoppen hebt. En als je ze wel hebt, schieten ze vast bij het minste of geringste van de steel af. Of je hebt zo’n derderangs spaghettimop met van die todden in plaats van dikke draden, die je niet fatsoenlijk uitwringen zoals met zo’n mopkar op het werk. Ik ben een professional, denk je dan, dit is beneden mijn stand.

Ik heb dan ook medelijden met werksters. Zelf heb ik ook wel eens een huis gepoetst. Dat is verschrikkelijk. Alle horrorverhalen over hygiëne in ziekenhuizen ten spijt, huizen zijn gewoon smeriger dan een ziekenhuis. Daar wordt tenminste dagelijks gepoetst. Je hebt al van die derderangs materialen, en dan zit de douche ook nog eens vol haren die maar niet weg te krijgen zijn. Je moet de trap stofzuigen, maar je kunt de stofzuiger nergens veilig neerzetten. In de gootsteen liggen doorgaans ook nog etensresten of vuile vaat  die je met hand zult moeten verwijderen. Hé ho hé ho, je krijgt het niet cadeau.

Wat een werkster dan wel weer voor heeft op de schoonmaker in het ziekenhuis is dat deze hetzelfde rondje waarschijnlijk maar één keer in de week maakt. In het ziekenhuis is het een dagelijkse routine. Je heb weinig eer voor je werk. Ik moet de eerste schoonmaker nog tegenkomen die van z’n hobby z’n werk heeft gemaakt. Die mag dan ook bij mij komen poetsen.