‘Park15 verschuift slechts werkgelegenheid’

Onder andere Lidl en Mars gaan een distributiecentrum openen op Park15. Dit is een nieuw bedrijvenpark dat aangelegd gaat worden naast de A15 ter hoogte van Elst/Oosterhout. Naast distributiecentra zal er ook ruimte zijn voor MKB-bedrijven.

Goed voor de regio, zo vindt Michiel Scheffer, gedeputeerde van de provincie Gelderland namens D66. In zijn portefeuille zitten onder andere economie en arbeidsmarktbeleid. “Het wordt het derde XXL-distributiepark in Nederland met ruimte voor hele grote distributiehallen, waar onder andere het nieuwe Europese distributiecentrum van Heinz gevestigd wordt. Een deel van het huidige personeel verhuist mee, maar het moet ook meer dan 100 nieuwe banen voor de regio opleveren.”

Henri Janssen, vakbondsbestuurder FNV Transport en Logistiek is minder enthousiast over Park15 en andere, soortgelijke projecten, omdat ze werknemers geen zekerheid bieden: “Regionale en lokale overheden roeren zich actief in de arbeidsmarkt. Vaak gebeurt dat door zich proactief bij vergunningaanvragen en verzoeken tot wijziging bestemmingsplannen, op te stellen. Er wordt zelfs subsidie aangeboden om bedrijven naar regio’s te lokken. De verladers bieden slechts contracten met een erg korte looptijd aan. Bij het einde van zo’n contract kunnen andere logistieke dienstverleners weer meebieden om het werk naar zich toe te halen. Zo kan een logistiek bedrijf in Waalwijk een klant verliezen aan een concurrent in Nijmegen. Nu zie je werk dat Nabuurs Transport nu in Wijchen uitvoert naar Park15 vertrekt. Dat is geen nieuwe werkgelegenheid, dat is verschuiven van werkgelegenheid. Daarmee helpt de regio geen enkele werknemer aan een kwalitatieve, goede en ook bestendige baan. Vreemd dat de politiek vol inzet op Park15 en daar geld op investeert, zonder eisen voor het aantal vaste banen te stellen.”

Scheffer kan zich hier niet in vinden. “Logistieke activiteit verandert ook door schaalvergroting en nieuwe distributievormen. Ik heb niet de indruk dat er werkgelegenheid afgesnoept wordt. Park15 heeft zijn eigen sterktes.”

(Visited 3 times, 1 visits today)