10 schandalig aanstekelijke nummers die niet iedereen kent

Hedendaagse popmuziek, wat zal ik ervan zeggen? Irritant, vaak dommig en klinkend alsof het uit een doosje komt. Natuurlijk, er zitten regelmatig aanstekelijke nummers tussen, maar dat is dan meer het soort aanstekelijk waarbij je uiterste best moet doen om er zo min mogelijk mee geconfronteerd te worden omdat je het niet in je hoofd wíl hebben. Daar heb ik bij de volgende 10 nummers geen enkel probleem mee. Wie weet kun jij net zo genieten van deze nummer als ik.

10. Diesel Park West – “All The Myths On Sunday”

Diesel Park West is altijd onder de radar gebleven, terwijl de band veel meer verdiende. Vooral haar eerste twee albums, “Shakespeare Alabama” en “Decency”, zijn perfect in het oor liggende gitaarmuziek met prima songwriting. “All The Myths On Sunday” is zo’n nummer dat eigenlijk gewoon regelmatig op de radio gedraaid zou moeten worden. Maar het lijkt erop dat het ons geheim gaat blijven.

9. The Teardrop Explodes – “Passionate Friend”

Luister dit nummer volledig af – de coda is misschien wel het aanstekelijkst. Bassist/zanger Julian Cope ontwikkelde zich kort hierop tot een excentrieke solo-artiest die toegankelijk materiaal afwisselt met soms hele vreemde dingen. Deze band die hem in eerste instantie bekend maakte, bracht slechts twee albums uit. Beide zijn zeer de moeite waard, maar niet bij veel mensen bekend.

8. The Kinks – “Come Dancing”

Voor de gemiddelde muziekliefhebber houdt de bekendheid met het oeuvre van The Kinks wel een beetje op bij het begin van de jaren ’70 – met uitzondering natuurlijk van de latere live-versie van “Lola”. De band genereerde na die periode echter juist succes in de Verenigde Staten als een arenarockband. Aan de staart van die succesvolle jaren hangt deze, toch wel heel Engelse single, waarop de music hall-invloeden niet van de lucht zijn. Het is een nummer vol nostalgie dat al blijft hangen vanaf het toch een klein beetje kitscherige arrangement van het intro.

7. Danny Wilson – “Mary’s Prayer”

Wie zegt u? De grap is ook nog eens dat Danny Wilson niet een persoon, maar een driekoppige band was, die voor een korte tijd eind jaren tachtig succesvol was in het Verenigd Koninkrijk. Deze single stond daarbij centraal, en terecht, want het is een fantastisch nummer vol soul over spijt: ‘So when you find somebody you’ll keep, think of me and celebrate / I made such a big mistake when I was Mary’s prayer’.

6. Holly Johnson – “Americanos”

Oké, deze zal de Nederlandse radio vast wel gehaald hebben, al was het alleen maar op de faam die Holly Johnson genereerde als zanger van het rebelse Frankie Goes To Hollywood, en de rechtszaak die hij daarna voerde om los te komen van zijn platencontract. Wat erop volgde was zijn eerste soloalbum met deze lichtvoetige single, die toch echt wel blijft hangen.

5. Camera Obscura – “French Navy”

Een dijk van een nummer van deze Schotse band die ook het grote succes nog niet gevonden heeft. Zoals op het hele album schijnt de melancholie na een mislukte relatie door in deze showstopper, die versiert is met mooie arrangementen en een pakkende dramatiek.

4. Belle and Sebastian – “Step Into My Office, Baby”

Nét iets meer dan kamermuziek, met een humoristische ondertoon en overigens ook een melige video. Deze band is met veel mooie, melodieuze liedjes op de proppen gekomen, maar deze heeft een soort van ‘novelty-aspect’ dat het net even iets anders maakt.

3. The Chills – “The Male Monster From The Id”

Wat een titel, hè? Deze staat haaks op zonnige folk-rock in combinatie met Nieuw-Zeelander Martin Phillipps’ donkere gemoed, wat al voor een contrast zorgt bij de eerste zinnen: ‘There’s a part of me, it’s in disguise / Though I’ll fight to see, it won’t arise / I’ll avoid your eyes denying something dark and primal surviving’.

2. Red Box – “For America”

Zo rond 1990 kwam deze videoclip nog wel eens voorbij op MTV, en het nummer sprong er altijd uit omdat er iets raars aan was. Dat zal dan waarschijnlijk wat cryptische tekst, aangevuld met een soort van gejodel zijn geweest. Interessant aan de ontstaansgeschiedenis: Red Box maakte muziek met tribal-invloeden, maar de platenmaatschappij wilde graag een nummer dat succesvol zou kunnen zijn in de Amerikaanse hitlijsten. Dus schreef men “For America”, en het werd ook een succes.

1. Lush – “500 (Shake, Baby, Shake)”

Een vrolijk, onbezorgd popliedje van een band die in eerste instantie vooral wat zware sfeermuziek produceerde. De videoclip verraad het (de tekst ook, maar dan moet je wel opletten): dit nummer gaat over de Fiat 500. En het is verschrikkelijk aanstekelijk.

(Visited 113 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *